Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Egyesület története

2009.11.03

      1996. július 18-án a Városi Bajnokságban érdekelt fiatalok és a sportág iránt elkötelezettséget érzők megalakították a Kalocsai Kosárlabda Egyesületet, elnökének Szakál Tibort választották meg. Azzal az alapszabályban is megfogalmazott céllal jött létre, hogy Kalocsán és környékén a sportág iránt érdeklődő és azt gyakorló fiatalokból egységes csapatot (csapatokat) szervezzen, és legalább egy felnőtt csapatot bajnokságba benevezzen. Ezen az alapvető célon túl igyekeztek megszervezni a sportág tömegbázisát és minden segítséget megszerezni, illetve megadni ahhoz, hogy a kosárlabda minél szélesebb körben tömegsportként is gyakorolható legyen.

     Az első évben egyesületünk a Megyei Bajnokságba nevezett csapattal kapcsolatos feladatokon kívül, átvette a Városi Bajnokság szervezési feladatait és újabb közönségsikert hozó rendezvényt szervezett.

     A második év kiemelt programja volt, hogy minél több helyen és bárki számára elérhető legyen a kosárlabdázás alapvető eszköze a kosárlabda palánk. A Polgármesteri Hivatal és városunk vállalkozóinak széleskörű bevonásával, 10 darab palánkot állítottunk fel Kalocsa város különböző pontjain.

    A harmadik év munkája már egy kicsit a Megyei Bajnokságban szereplő csapatunk eredményének javítására irányult. Mivel városunkban ezelőtt nem voltak hagyományai a kosárlabdázásnak, így a nagy múlttal rendelkező Baja városából hoztunk segítséget. Hosszú István, aki sokszoros válogatottsággal a háta mögött és megfelelő szakmai felkészültségével a csapatunk mellé állt, meghozta számunkra a szemmel látható és az eredményekben is érzékelhető fejlődést. Hosszú István mellett a későbbiekben feltűnt Csányi Tamás is, aki edzőként és játékosként is nagy hasznára volt egyesületünknek. A következő években is több bajai fiatal kapott játéklehetőséget, számukra a gyakorlás, számunkra pedig a színvonal növelése volt a cél.

    Külön meg kell említeni, hogy városunk adott helyszínt 1999-ben annak a különleges eseménynek, amely során az Amerikai Egyesült Államok egyetemi női válogatott csapata, kéthetes európai túrájából három alkalommal Magyarországon lépett pályára a magyar női utánpótlás válogatottal szemben, ebből az egyik összecsapás Kalocsán zajlott.

    A következő években több alkalommal is az NB II-be nevezett a csapat, de sajnos egyik alkalommal sem sikerült a felsőházba jutni. Ezekben az években viszont olyan együttesek ellen vehettük fel a harcot, akik komoly utánpótlás bázissal és nagy múltú egyesületek támogatásával működnek, miközben számunkra a napi megélhetés volt a feladat. Mindezek ellenére a csapat törzsgárdája továbbra is megmaradt és lelkesen készültek a soron feladatokra.

    A Kalocsai Kosárlabda Egyesület történetének legjobb eredményét 2006-ban érte el, amikor a megyei bajnokságban a dobogó harmadik fokán végeztünk, amely az erőviszonyokat figyelembe véve, kiemelkedő teljesítményre utal. Sajnos anyagi és egyéb okok miatt a 2008/2009-es bajnokságba nem nevezett be csapatunk.

    Egy év kihagyás után kettőzött erővel és talán nagyobb lelkesedéssel a 2009/2010-es bajnoki szezonban már komoly játékerőt képviselve vállaltuk a kihívást. Rumi László 2002-től segítette az egyesület munkáját, majd a 2003-as közgyűlés elnökévé választotta és azóta is irányítja a KKE-t. 2009-től Vörös Balázs és Schmidt Rajmund a két alelnök, ők a pénzügyi és a bajnokság körüli teendőkben vállaltak kulcsfontosságú szerepet. Drab Attila az edzői feladatokat látja el, munkáját dicséri, hogy most már egyre többen vesznek részt az edzéseken. Az egyik legnagyobb problémánk, hogy továbbra sem sikerül megnyugtató megoldást találni az utánpótlás nevelésre, pedig ennek hiányában komolyabb sikereket nem tudunk elérni.

Remélem a következő években egy olyan gárdát sikerül összekovácsolni, akik közös érdeket képviselve még magasabbra emelik a Kalocsai Kosárlabda Egyesület csillagát és városunk minden egyes polgárát büszkeséggel tölt el az általunk elért eredmény.

Rumi László

KKE-elnöke